sábado, 20 de mayo de 2017

TREBALLEM LES TIC


Ja fa més de 25 anys que els ordinadors formen part de la nostra activitat com a professors i investigadors.

Però malgrat que aquesta tecnologia semblava que era l’oportunitat per a un canvi educatiu, actiu, això no ha estat així. Els ordinadors no han fet que les nostres classes siguin més actives i participatives, ni que els alumnes aprenguin “més” o “millor”, ni nosaltres hem integrat amb normalitat les eines digitals als processos educatius.

Amb la web social, participativa, audiovisual i amb les tecnologies mòbils, la nostra vida personal, ha canviat, i també la nostra manera de treballar en recerca i gestió. Però en la majoria de casos, no ho ha fet igual a nostra tasca docent a l’aula.

La universitat de Barcelona, presenta un curs formatiu per intentar aprofitar aquests recursos que tenim al nostre abast i que no aprofitem acadèmicament. Pretén:

  • Veure les tecnologies de la informació i la comunicació com un recurs adient en els processos d’ensenyament i aprenentatge.
  • Utilitzar les TIC per potenciar l’aprenentatge dels alumnes.
  • Dissenyar activitats d’ensenyament i aprenentatge amb l’ús de les tecnologies des d’una perspectiva creativa i de construcció de coneixements.
  • Desenvolupar estratègies didàctiques per treballar activament a l’aula, potenciant l’aprenentatge i la participació dels alumnes.




Aturada De Tres Minuts

Aturada de tres minuts

Com ja sabeu el CEIP Pere Rosselló i Oliver treballa amb llibres però introdueix el treball cooperatiu.

Per a treballar un tema de naturals, la tutora no va fer cap explicació sinó que va apuntar a la pissarra les paraules claus que resumien el tema; higiene, salut, benestar, dieta saludable...

Vam seure als alumnes en cercle i enmig vam anar posant diversos aliments. Això va deixar intrigats als alumnes. A partir d’aquí la tutora anava dirigint diverses preguntes i entre els alumnes van dur a terme un debat. 

Tots els alumnes van participar, inclús els mes tímids es van sentir còmodes i van aportar la seva opinió.

Dels aliments que havíem posat enmig del cercle, els alumnes en van voler llegir les seves etiquetes i van plantejar-se preguntes tipus: quin tindrà més vitamines, quins olis i quines grasses utilitzen per a preparar aquests aliments...

Per tal que quedessin ben assolits els punts que s’havien tractat, es van ajuntar en grups de 4 i van treballar la tècnica cooperativa de l’aturada de tres minuts.

Durant tres minuts per grups, havien de resumir i anotar tot allò que s’havia explicat.

Un cop passat el temps un portaveu de cada grup havia de presentar a la resta de la classe el que havien acordat amb el grup.

A partir d’aquí la tutora va afegir la informació que faltava i cada alumna es va resumir el tema de manera lliure.





sábado, 13 de mayo de 2017

La Teranyina

Setmana del 8 de Maig

La teranyina és una proposta educativa que té com a objectiu cohesionar el grup classe.

A partir d’un rodet de llana els alumnes van construint una teranyina. Estan en cercle i es van passant la llana d’un amb un i quan et toca t’has de quedat amb un extrem i tornar a passar el rodet a un altre company.

Un cop ha passat la llana per tots els alumnes, es pot observar un teranyina.

L’objectiu és demostrar al grup classe que si tots els alumnes aguanten el seu extrem, la teranyina aguantarà en canvi si un d’ells amolla, tota la feina feta no servirà per res.

Aquesta és una tècnica que hem dut a terme amb els alumnes de tercer B i ha donat molts bons resultats.



lunes, 8 de mayo de 2017

Xerrada sobre el centre CIDE

Setmana de l'1 de Maig

Xerrada sobre l’aprenentatge cooperatiu

La mare d’un company nostre ens ha fet el favor de venir a explicar-nos com el centre educatiu CIDE ha posat en marxa el treball cooperatiu.

Aquest tipus d’aprenentatge vol aconseguir que aprenguin els uns dels altres i que duguin a terme les tasques de manera cooperativa.

Els mestres de tot el centre han de rebre unes classes i instruccions abans de poder realitzar aquest tipus de treball amb els alumnes, un cop han rebut aquesta formació es poden posar en marxa.

Aquesta mestra ens ha contat que el primer que va fer va ser una presentació, els seus alumnes havien de dir el seu nom, algunes coses que els agradessin, el seu color preferit, el seu menjar preferit... estaria bé que per a dur a terme aquesta presentació es fes un cercle per tal de rompre el gel.

A continuació es crearan els grups per tal d’aconseguir una bona cohesió, en el cas que algun membre no es sentis a gust seria convenient canviar-lo de grup.

Hi ha mestres que pensen que estaria bé anar rotant els membres dels grups, per altra banda altres mestres pensen que els grups han de ser sempre estables.

El CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró, va decidir que havien de canviar de metodologia i abans de tot es va formar al mestres, aquest centre actualment ha aconseguir repartir rols entre els membres del grup i que cadascun s’encarregui d’una sèrie de tasques.



sábado, 6 de mayo de 2017

Materials Manipulables

Setmana de l'1 de Maig

Materials manipulables

A aquestes primeres pràctiques he pogut comprovar que implica estar dins una aula i interessar-te pel rendiment dels teus alumnes.

Quan va acabar la segona avaluació la tutora i jo vam fer un balanç sobre els alumnes, contemplar la seva motivació davant la feina i quines parts necessitaven estimular més. Vam arribar a la conclusió que a les matemàtiques els faltava més iniciativa i més ganes, per tant vam decidir actuar amb aquest tema.

Li vaig proposar a la tutora treballar les matemàtiques de  manera més manipulable per tant els dimecres a l’hora de desdoblament aprofitant el petit grup presentar-los materials per a poder reforçar els conceptes prèviament explicats.

Els continguts que han de donar són: multiplicacions, divisions, fraccions, hores i problemes i m’he posat endavant amb els materials, per tant muntem 3 racons a l’aula de suport i els alumnes es dirigeixen per parelles o grups de tres al que volen.


La meva proposta per a les multiplicacions han estat dos jocs de taula més un que ells tenen a la seva classe, per a les divisions he decidit a una taula presentar diversos objectes i materials que puguin repartir en diversos recipients, per exemple: “ tenim 25 gometes per als cabells i els volem repartir en 3 nines, en sobra algun?” i a partir d’aquestes petites indicacions anar repartint. Per a les fraccions he pensat presentar plastilina i que vagin representat fraccions i agafant el tros indicat i un dòmino. Pels problemes prepararé una estora i quan es desplegui hi haurà un camí marcat, amb un cotxe i amb monedes hauran d’anar pel camí i s’hauran d’aturar a resoldre diversos problemes, si el resolen bé guanyaran una sèrie de monedes i sinó hauran de pagar el que indiqui el problemes, depenent del contingut que vulgui treballar la mestra, podrà anar canviant els problemes. I per acabar amb el tema de les hores, presentarem als alumnes diversos rellotges i una plantilla amb preguntes i ells jugant hauran de resoldre aquestes qüestions.





PROGRAMACIÓ D’UN CANAL DE TELEVISIÓ
7.00h les noticies del matí
8.00h comença el dia
9.30h documental: la sabana Africana
10.35h dibuixos animats
11.30h pel·licula: els cercatresors
12.45h cuina d’ahir i d’avui
13.15  pla de cap de setmana
14.00h les noticies del migdia
15.00h la pel·licula de l’horabaixa


A partir d’aquesta programació jugarem amb les hores:
a) Quant dura el programa “ comença el dia”?
b) Què dura més, el documental o els dibuixos animats?
c) Si són les 11h, quant de temps falta perquè comenci la pel·licula?
d) Quant dura el programa “cuina d’ahir i d’avui”?
e) Quins programes duren una hora?