sábado, 25 de febrero de 2017

REPETIM CURS?

Setmana del 20 de febrer, blog



Avui parlarem sobre la publicació d'un article a "EL PAIS" sobre si és convenient o no repetir curs.

Segons l'informe PISA, quasi una tercera part dels alumnes han repetit cursos escolars, Espanya va dels primers en dur a terme aquesta pràctica que no és gens aconsellada.

Aquests alumnes diuen que repetir cura és una forma de perdre un anys, de no poder seguir i formar-te amb el que t'agrada realment.

La majoria d'alumnes que repeteixen curs provenen de famílies de baix nivell econòmic, immigrants... tots ells associats a tenir un nivell més elevat de fracàs escolar.

Hem de tenir en compte que passar de primària a secundària, és un canvi molt gros, es passa de tenir un tutor a un professor per a casa matèria i en molts de casos aquest canvi implica un canvi de centre i/o un canvi de ciutat.

Aquí comença la gran diferència entre l'educació primària i la secundària, aquí es demotra la poca flexibilitat del sistema, per contrabanda s'haurien de plantejar reforços previs per evitar el fracàs.

Estadísticament està demostrat que no tots els alumnes que repeteixen curs aconsegueixen millores acadèmiques, sovint implica als alumnes a dur a terme un procés de readaptació a un nou curs, un nou ambient, inclús alguns alumnes sofreixen un rebuig per part del nou grup i són tractats com a incapaços.





viernes, 24 de febrero de 2017

LOMCE

Setmana del 20 de febrer



La LOMCE és una llei de l’any 2013 que modifica la LOE, per a definir el currículum com la regulació dels elements que determinen els processos d’ensenyament-aprenentatge.

Aquesta llei presenta 6 principis generals:

1- L’etapa d’educació primària té un caràcter obligatori i gratuït, consta de 6 cursos i s’han de cursar entre els 6 i 12 anys.

2- L’educació educativa en aquesta etapa es basa en el principi de l’educació personalitzada i de l’orientació permanent.

3- La conselleria de l’educació, cultura i universitats ha de propiciar una distribució equilibrada dels alumnes entre els centres sostinguts amb fons públics independentment del moment en què s’incorporin a l’etapa.

4- L’educació primària ha de ser impartida per mestres que tenen competència docent en totes les àrees de l’etapa i en les tutories dels alumnes. Els ensenyaments de música, educació física, idiomes estrangers o d’altres ensenyaments que es determinin han de ser impartides pels mestres d’especialització.

5- L’educació primària ha de mantenir la coherència necessària amb l’educació infantil i amb l’educació secundària obligatòria i garantir la coordinació entre les etapes.

6- L’administració educativa ha de fomentar la qualitat, la coeducació, l’equitat, la inclusió educativa de persones amb discapacitats, la oportunitat d’oportunitats...

La LOMCE presenta 7 competències: lingüística, aprendre a aprendre, matemàtica, digital, social i cívica, conciència  i expressions culturals  i iniciativa i esperit emprenedor.

Un decret que cal tenir en compte a l’hora de treballar en una aula és el 39/2011.

Els principis d’aquest decret són: equitat, inclusió, integració i qualitat.

L’atenció a la diversitat és el conjunt d’accions educatives, que en un sentit ample, intenta donar resposta a les necessitats educatives de tots els alumnes.

Segons aquest decret les adaptacions curriculars significatives, són les que s’aparten de manera substancial o significativa dels elements del currículum i afecten al grau de consecució dels objectius establerts per a cada etapa, i si és el cas de les competències bàsiques.

Les adaptacions curriculars significatives repercuteixen en les titulacions dels alumnes, ja que l’alumnat no obtindrà la titulació d’ESO. Aquestes adaptacions s’han de concretar en la programació didàctica i és necessari que els pares coneguin que el seus fills presenten adaptacions curriculars significatives en l’àrea que sigui.

Cal destacar que els alumnes amb incorporació tardana o amb DEA, no sempre han de tenir una adaptació curricular significativa.

Les adaptacions curriculars no significatives per altre banda, són mesures ordinàries de suport.

viernes, 17 de febrero de 2017

EL MEU PRIMER DIA


Setmana del 13 de febrer:


Benvinguts a aquest bloc!!

Abans de tot em volia presentar, som na Xisca Rotger Colomar i estic estudiant la carrera d’educació primària a la Universitat de les Illes Balears, la creació d’aquest bloc es deu a la menció triada d’atenció a l’alumnat amb Necessitat Especifica  de Suport Educatiu.

M’agradaria explicar la meva experiència d’aquesta assignatura així com la meva primera experiència amb alumnes.

Al primer dia de classe, la nostra professora ens va fer apuntar a un paper el nostre nom i una qualitat nostra, arrugar el paper i llançar-lo al fons de l’aula, aixecar-nos i agafar el paper d’un company i llegir-lo en veu alta. 

Després vam dividir la classe en grups de 5 membres, ens va repartir un full a cada grup i vam haver d’escriure tots el nostre nom, a continuació tots una qualitat i per acabar tots un “defecte”.

Aquestes dues tècniques que va utilitzar la professora com a primer dia de classe ens van servir per a donar-nos a conèixer i sobretot conèixer als nostres companys, i aquestes qualitats i “defectes” que tenim cada un, per a saber quines característiques hauríem de tenir com a mestres.

Relacionat amb aquest tema vist el primer dia de classe, m’agradaria deixar-vos un vídeo en el qual una professora es dona a conèixer.